ROEKS

wearables. stories. jewelry.

Over Roek

het verhaal

Op ontdekking en onderzoek met Roek.

Rariteiten zijn zeldzame vondsten, vaak van verre reizen meegenomen door ontdekkingsreizigers. Men zoekt het liefst naar unieke artifacten.

Roeks Rariteiten zijn zeldzame vondsten, unieke artifacten die je mee kan nemen van je ontdekkingsreizen.

 

Kijken is heel makkelijk, maar de rest niet. Als kind wilde ik zoeker worden. Onderzoeker. Van kleins af aan verzamelde ik alles dat ik in de tuin bij mijn moeder kon vinden.

Slakkenhuisjes, muizenschedels uit uilenballen en bloemblaadjes die zo mooi in de bloemenpers kunnen. Maar ik kan natuurlijk veel meer in de pers drogen! Al gauw experimenteerde ik met verschillende groenten. Uiteindelijk zijn zo de ingrediënten voor een serie sieraden ontstaan.

'Wij zijn allen ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten.” Leonardo Da Vinci

Dit is het motto dat Godfried Bomans gebruikt in “Erik, of het klein insectenboek”.

Ook Erik is een onderzoeker. Erik gaat op zoek naar de kleine wereld.

Mijn vader heeft een hobby, modelbouwtreintjes. De miniatuurpoppetjes zijn een verkleining van de grote wereld. In mijn werelden, in mijn draagbare verhalen, ben ik op zoek naar deze verkleining. Dit is de inspiratie geweest voor een nieuwe lijn sieraden, de “Vintage Botanicals”.

De zoektocht van mijn hoofdpersoontjes blijft mij inspireren. Ik onderzoek hun beweegredenen, en beschrijf dit in mijn verhalen. In de serie “Eilandverhalen” zoek ik bijvoorbeeld de geschiedenis van de schapen op Texel of de oorsprong van Schiermonnikoog, maar ook kleine, persoonlijke verhaaltjes. Van Pien bijvoorbeeld. Waarom staat ze altijd in de regen?

Om mijn verhaaltjes vorm te geven heb ik gekozen voor een collagetechniek. De achtergronden van mijn sieraden knip ik uit oude boeken. Ik ben hierdoor geïnspireerd door de techniek van Terry Gilliam, die hij in de jaren 70 al gebruikte voor Monty Python’s Flying Circus. Ik hoop dat je deze humor ook ziet. Ikzelf moet altijd enorm lachen om de gekkigheden die mijn protagonisten beleven.

Op het Suikerterrein in Groningen staat mijn atelier. Een vrolijke woonwagen, waarin alle verhalen bij elkaar komen. Hierin heb ik ook een klein winkeltje. Je kan altijd eens langskomen! En mocht het niet lukken om naar Groningen te komen, hou me dan in de gaten, ik sta namelijk ook veel op markten. Als een moderne troubadour neem ik mijn draagbare verhalen mee door het land.